Het Wijklab

Welkom bij het Wijklab Korrewegwijk: Waar samenwerking de sleutel is.

Bij het Wijklab in de Korrewegwijk geloven we in de kracht van samenwerking. Onze visie is helder en inspirerend: “Het Wijklab wil zowel mensen inspireren als verbinden.”

In het hart van de Korrewegwijk hebben we een innovatieve ruimte gecreëerd waar studenten van diverse opleidingen, zoals Verpleegkunde, Vastgoedkunde, Toegepaste Psychologie, Facility Management, Bouwkunde, en anderen, samenkomen om te werken aan projecten die de gemeenschap ten goede komen. Buurtbewoners spelen een cruciale rol binnen het Wijklab, waarbij ze actief deelnemen aan en bijdragen aan de projecten.

De volgende onderwerpen zijn te vinden op deze pagina:

  1. Ervaringen in het Wijklab
  2. Foto’s
  3. Voorbeelden van studenten
  4. Contact
project

Ervaringen in het Wijklab:

Hieronder zijn steeds nieuwe interviews te lezen van bewoners, organisaties of studenten die betrokken zijn bij het Wijklab.

 

September 2023

Projecten: Coole pleinen en Ouderen

Binnen het Wijklab richten we ons momenteel op twee opwindende projecten:

Coole pleinenproject:
Samen met studenten van verschillende disciplines werken we aan het creëren van levendige en aantrekkelijke pleinen in de Korrewegwijk. Ons doel is om ontmoetingsplaatsen te verbeteren, waar bewoners kunnen genieten van openbare ruimtes die zijn ontworpen met het oog op gemeenschapsbetrokkenheid en plezier.

Ouderenproject:
We erkennen de waarde van de oudere generatie in onze gemeenschap en streven ernaar om hun levenskwaliteit te verbeteren. Onze studenten werken samen met ouderen om te voorzien in hun behoeften, zoals vervoer, gezelschap, en toegang tot diensten.Bij het Wijklab Korrewegwijk brengen we studenten, bewoners en professionals samen om te inspireren, verbinden en daadwerkelijke verandering tot stand te brengen. Doe mee met onze gemeenschap van innovatie en saamhorigheid, waar we samenwerken aan een betere toekomst voor de Korrewegwijk.

Het begint allemaal hier, bij het Wijklab Korrewegwijk. Samen maken we het verschil.

21 juni 2023

Wie zijn jullie? En wat komen jullie doen in de wijk?
Wij zijn Eva, Anneloes, Maureen, Irene, Sophie en Nikita. Voor onze studie aan de Hanzehogeschool doen we onderzoek in de Korrewegwijk. Daarvoor kwamen we iedere woensdag samen in het Floreshuis. De gemeente is namelijk van plan om vanaf 2024 de riolering in de Floresstraat aan te pakken. Wij doen onderzoek naar hoe we die verbouwing kunnen gebruiken om de Floresstraat en het Floresplein veiliger en mooier te maken.

Hoe ging dat onderzoek in de wijk?
We zijn natuurlijk niet de eerste studenten die onderzoek doen in de wijk dus we wilden graag meer doen dan alleen vragenlijsten afnemen. Daarom hebben we ook ontwerpsessies gedaan met bewoners waarin ze met afbeeldingen en foto’s hun ideale situatie voor de straat en het plein konden maken. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met bewoners omdat we benieuwd waren naar hun verhalen. We doen dit namelijk niet alleen voor een cijfer, maar ook voor de bewoners van de wijk.

Wat was een bijzondere ervaring tijdens het onderzoek?

We dachten in het begin dat niemand met ons in gesprek wilde gaan, maar zodra je geïnteresseerd bent in hoe iemand woont kom je toch best makkelijk in gesprek. Daarnaast kwamen we erachter dat de Korrewegwijk echt niet alleen een studentenwijk is, zoals wel eens wordt gezegd. Het is net een klein dorp waar veel mensen elkaar kennen. Een andere opvallend punt is dat er op papier vaak negatief gesproken wordt over deze wijk, terwijl de mensen die we spraken ook trots zijn om hier te wonen en het er fijn hebben.

Wat kunnen we leren van jullie onderzoek?

Ons onderzoek ging vooral over leefbaarheid: hoe fijn het is om hier te wonen. We hoorden van veel mensen dat de verkeerveiligheid rondom de Floresstraat te wensen overlaat. Het was vroeger een 50 weg en de voorrangsregels zijn ook niet altijd duidelijk. Inmiddels is het een 30 weg maar er wordt nog steeds hard gereden en rechts krijgt vaak geen voorrang. De weg is ook erg breed en zonder drempels, ons advies zou zijn om de weg te versmallen. En dan meteen gebruik maken van die verbouwing om het mooier en groener te maken. Dat scheelt veel overlast omdat je alles in een keer doet.

Hoe zien jullie dat voor je?

Een pad bijvoorbeeld van het Floreshuis, naar de vijver en de speeltuin naast het Groenhuis. Zo kan iedereen gebruik maken van wat er al is in de wijk. Verder zouden we adviseren om meer te doen met het plein: zitgelegenheden, maar ook meer groen zodat er geen overlast komt van de mensen die rondom de vijver zitten. En meer groen aan de andere kant (Floreshuis) zodat de mensen aan beide kanten kunnen genieten van een groen uitzicht. Er was ook iemand die een kabelbaan wilde over de vijver, dat zou wat zijn! Maar of het er ooit komt betwijfelen we, haha.

Wat zou volgens jullie de beste uitkomst zijn?
Dat er naar bewoners geluisterd wordt! We hopen dat de adviezen in ons onderzoek meegenomen worden bij de gemeente en dat er echt verandering komt in de situatie rondom de Floresstraat, zodat het in de wijk een stuk veiliger wordt. Het zou ook mooi zijn als de gemeente de werkzaamheden meteen gebruikt om de straat groener of aantrekkelijker te maken.

 

Voorbeelden van studenten

Hieronder kun je nog meer voorbeelden downloaden:

Julia_Sharon_Vivian_Hilde , Toegepaste Psychologie jaar 2, Poster Ruben Olthuis, Poster Renske en Melanie

Wil je meedenken?

De studenten werken één dag per week in Het Floreshuis om praktisch te leren. Iedere student heeft zijn eigen kennis, en tegelijkertijd begrijpt elke student dat de kennis van buurtbewoners en anderen nodig is om creatieve oplossingen te vinden. Meer dan vijftig studenten van verschillende opleidingen, dertig buurtbewoners en twintig professionals werkten al samen.

Meedoen als student, bewoner of professional?
Neem dan contact op met Ieta Berghuis E: ietaberghuis@hotmail.com

Wil je meer informatie over het Wijklab?

Vul dan het contactformulier in!

Meedoen of meer info?





    Misschien ook interessant