Spoorgroen

Een park waar je graag bent, een picknick kunt houden, kunt spelen en bewegen en kunt ontdekken. De groenstrook langs het spoor in De Hoogte wordt aangepakt! De groenstrook loopt van het station tot aan de ringweg. Een plek voor iedereen in de wijk, waar je elkaar kunt ontmoeten, maar ook rust kunt vinden.

Samen met omwonenden en landschapsarchitect Laos werkt de gemeente Groningen aan dit project. De afgelopen tijd is er al veel input van omwonenden opgehaald, maar er staan nog wat leuke activiteiten gepland. Hopelijk kunnen we volgend najaar samen aan de slag om dit Spoorgroen nog mooier te maken!

project

Planning

November 2023 – update

Wat is er met alle ideeën en dromen gedaan en hoe zijn die vertaald naar een nieuw Spoorgroen? Bekijk de schetsen op de website!

Er zijn een hele hoop ideeën opgehaald voor het Spoorgroen in de Hoogte. We hebben persoonlijk met mensen gesproken, er is een enquête uitgezet, we hebben verschillende bijeenkomsten in de wijk georganiseerd en zijn op pad geweest met kinderen om ook van hen te horen wat zij zouden willen in het Spoorgroen.

Daarna in overleg met de verschillende afdelingen van de gemeente: de afdelingen die over de bomen en de beestjes gaan, het onderhoud, verkeer en natuurlijk: het geld.

Laos Landschapsarchitecten heeft alle ideeën verwerkt in een ontwerp. Donderdag 19 oktober j.l. konden omwonenden en geïnteresseerden deze schetsen voor het eerst zien in Edanz en is er een toelichting gegeven op de schetsen.

Binnenkort een uitgebreide toelichting op de schetsen, dus hou de website en deze krant in de gaten.

Januari 2023 – update 

Het lijkt stil bij het Spoorgroen, de blaadjes vallen van de bomen, de wind en kou zorgen ervoor dat je minder lang in het Spoorgroen verblijft. Gebeurt er dan niks? Jawel hoor, maar vooral op de achtergrond!

Voordat we verder kunnen met ontwerpen en plannen, moesten er eerst nog twee onderzoeken gedaan worden door de gemeente. Een bomenonderzoek om o.a. te kijken of er zieke/gevaarlijke bomen zijn, zodat we in de planning mee kunnen nemen wat daarmee moet gebeuren. En een ecologisch onderzoek: zijn er bijvoorbeeld beschermde diersoorten of plantensoorten die in het Spoorgroen leven waar we rekening mee moeten houden? Die onderzoeken zijn net afgerond en nu is Laos, de landschapsarchitecten, bezig met een ontwerp. Dit ontwerp laten we dan zien aan alle gemeentelijke afdelingen of het kan zoals we willen, en kijken we hoeveel dat gaat kosten. Als dat allemaal kan, kunnen we de ontwerpen weer aan jullie in de wijk laten zien. We willen nu eerst weten wat kan (ook qua geld), zodat we jullie niet dingen laten zien die later toch niet blijken te kunnen.

februari 2022 – Plant je vlag

In samenwerking met Laos heeft er een ‘plant je vlag-middag’ in het Spoorgroen plaatsgevonden. Die middag zijn er ideeën opgehaald van bewoners. Onder andere wat men een mooie plek vindt in het Spoorgroen, wat men graag wilt behouden of juist zou willen aanpassen.

Deze input (en alle eerdere opgehaalde input) verwerkt Laos Landschapsarchitecten in een schets hoe het nieuwe

Schetsen

Laos Landschapsarchitecten heeft al jullie ideeën verwerkt in drie schetsen. Hieronder zijn de drie schetsen te zien. Welke schets vind jij het mooiste? Klik hier om het bestand te downloaden -> 20220419_20111_Spoorgroen modellen A4

Schets 1: ‘Kralensnoer’. Verschillende plekken in het Spoorgroen, krijgen verschillende
thema’s. Elke plek heeft zijn eigen karakter, kleur en kwaliteit.

Schets 2: Het Park-pad. Het gehele Spoorgroen heeft meer dezelfde uitstraling en gevoel en
is wat meer open.

Schets 3: De Wijk aan het Park. De wijk komt aan het Spoorgroen te liggen. Vanuit de wijk
worden zichtlijnen gemaakt naar het Spoorgroen-park toe. Het is een mix van open en
besloten plekken.

Wil je meer informatie of heb je goede ideeën voor het Spoorgroen?

Neem gerust contact met Marian van Voorn op: spoorgroen@mooiewijken.nl of laat je gegevens hiernaast achter.

Meedoen of meer info?

    Misschien ook interessant