Energie besparen loont!

Zeker nu, met de hoge gasprijs.

Onderstaand een compilatie van wat er al verschenen is in De korrespondenten tot en met september 2021, no4. Met aanvulling van bespaartips over de CV-verwarming.

De Centrale Verwarming (CV)

Stook 1 ⁰C lager of meer al je dat kunt. Dit is vaak de grootste besparing. In de winter met een T-shirt hoog stoken kost je heel veel, je kunt beter een trui of bodywarmer aan doen.

Ben je langdurig niet thuis begin dan met stoken als je thuiskomt.

Zet de thermostaat 1 á 2 uur voordat je naar bed gaat op jouw nachtstand.

Deurisolatie

Het grootste energieverlies vindt soms plaats door tocht via ramen en deuren. Ondanks dat de deur dicht zit kan deze nog aardig wat tocht doorlaten. Meestal zijn de buitendeuren goed geïsoleerd, Voor binnendeuren kun je onderaan een tochtstrip gebruiken. Voor de kozijnkanten gebruik je tochtband. De tochtband moet 2mm dikker zijn dan de kier.

Het resultaat controleer je met de bovenkant van de hand. Voel je nog tocht door het raam of deurkozijn, dan werkt het niet goed.

De deurspin

Als het buiten kouder wordt is het niet verstandig om alle deuren in huis open te laten. De radiatoren in de gang en slaapkamer hebben een kleinere capaciteit dan in de woonkamer. Dit heeft niets te maken met de kamerthermostaat. Een deurspin op de deur van de gang naar de kamer trekt de deur vanzelf dicht. Hoe meer deuren dicht hoe minder tocht.

Tochtwering Kozijnen

In vorige klimaattips heb ik het gehad over de deurspin en tochtstrippen. De laatste tip gaat over de buitenmuren. Meestal zijn de buitenmuurkozijnen goed geïsoleerd. Ook dit kun je weer controleren door met je bovenhand van dichtbij te voelen of er tocht is. Soms kun je de kier zien. Je kunt dit verhelpen door met een acrylaatkit in een kitspuit deze kieren te dichten. Bij de bouwmarkt kun je advies krijgen of kijk op hun website. 

Energiebesparing in huis hebben we nu voldoende behandelt. De volgende tips gaan over je gedrag, soms kun je meer doen dan je dacht.

Je wasmachine

Om energie te besparen kun je om te beginnen de minder vuile was op 30 of 40 ⁰C draaien.

Ook de vuile was wordt op 60 ⁰C wel schoon. Daarnaast hoef je niet altijd een voorwas te doen en zou je ook op minder toeren kunnen centrifugeren.

Met deze maatregelen slijt je wasgoed minder snel, je bespaart stroom en bovendien komen er zo minder microplastics in het afvalwater.

Wil je meer aan plastic beperking doen, zie voor meer tips: https://www.plasticsoupfoundation.org/#nieuws-actie

Zuinig met water

Heb je een tuin of balkon dan ben je misschien in de gelegenheid om regenwater op te vangen. Dat kun je dan gebruiken om de planten mee water te geven. Regenwater kun je ook opvangen door een regenton in de aanbieding te kopen en deze aan de afvoerpijp te monteren. Huur je een huis dan moet je de verhuurder wel toestemming vragen. Voor de fanatieken onder ons: De kleine boodschap op de wc kun je met dit water ook doorspoelen. 

Helaas wassen we vaker onze handen door corona. Waar je wel invloed op hebt is hoe lang je een douche neemt. Dat bespaard water én gas.

Door: Herman Beens

Met dank aan: Agnes Voorintholt en Bernadette van Leeuwen

MooieWijken is op dit moment bezig een project Klimaataanpassing uit te voeren in combinatie met het verbeteren van de riolering in de West-Indische Buurt. Bij deze huurders worden zowel aan de voor- als achterkant de regenpijpen, met hemelwater, afgekoppeld van de riolering. Dit water wordt gebruikt voor het groen achter én voor het huis. https://www.mooiewijken.nl/groen-west-indische-buurt/

Website: www.grunnigerpower.nl/besparen

Telefoon: 050-8200492

www.wijkbedrijfhetgroenhuis.nl.

www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/?&tag=Klimaatklappers/