‘Sporten begint bij jezelf!’

Door: Herman Beens

Johanna woont haar hele leven in de Indische Buurt en heeft zes kinderen waarvan er nog een thuis is. Door vier keer per week te bewegen is ze flink afgevallen. Het sporten heeft haar veel opgeleverd zowel lichamelijk, geestelijk en zeker ook in sociaal opzicht.

Wat niet werkte

Johanna: ‘Vroeger dacht ik de kinderen gaan voor en ik kom op de laatste plaats.’ Ze is erachter gekomen dat dat niet werkt. Ze bracht de kinderen naar school en zat dan alleen maar thuis te wachten tot ze ze weer van school moest halen. Dan lukt het niet om gezond bezig te zijn, bovendien had ze het geld niet om gezond te leven. Zo kwam ze aan, sprak geen mensen, behalve uit het raam hangend. Tegen een depressie aanhangend. ‘Alleen naar het Molukkenpark en de buitenfitness daar was ik niet gemotiveerd voor. Ik dacht ook dat ik geen tijd had om te sporten maar ik zat de hele dag thuis. Tot ik besefte dat ik smoesjes aan het verzinnen was om het niet te doen en de knop omging: Je moet eerst goed voor jezelf zorgen.’

Het begint bij jezelf

Ik dacht dat 2 á 3 keer sporten per week niet zou lukken. Ook financieel was een abonnement voor de sportschool niet haalbaar. Tot de Zumbalessen van school werden verplaatst naar het SportCentrum Noord. Zodoende ben ik erin gerold. Bij het SportCentrum Noord hebben ze meer mogelijkheden en ik heb het langzaam opgebouwd. Nu sport ik vier morgens anderhalf uur. Een uur cardio op de loopband en daarna een half uur krachttraining. De school adviseerde om een aanvraag bij de gemeente te doen. Het hebben van een Stadjerspas is hierbij belangrijk. Ik heb de drempel voor mezelf lager gemaakt door mijn sportkleding ’s morgens mee te nemen als ik mijn zoontje naar school breng, zo kan ik direct door naar het sporten. 

‘Je kunt pas goed zorgen voor een ander door eerst goed voor jezelf te zorgen.’

Voordelen

Naast dat ze 22 kilo is afgevallen ondervindt ze veel voordelen van het sporten. Vooral in sociaal opzicht en ze kan zich beter concentreren. ‘Je kunt meer aan als je niet in zo’n diep gat zit. Ik hou meer de rust en focus me meer op wat er belangrijk is. Je kunt anderen dan beter adviseren. Het onder de mensen zijn en praatjes maken is belangrijk voor mijn sociale contacten, de complimentjes die ik krijg motiveren om door te gaan.’

De toekomst

Johanna hoopt dat ze zo door kan gaan omdat het sporten en daardoor met andere mensen bezig zijn haar zoveel heeft opgeleverd. Aan anderen die in eenzelfde geïsoleerde en financiële situatie zitten zou ze willen meegeven: ‘Zet de stap om te beginnen met bewegen en probeer uit wat bij je past.’

SportCentrum Noord
Van der Hoopstraat 6
T: 06- 21226663
E: info@sportcentrumnoord.nl