Schoonheidssalon Ziba in pand Brons Motoren


Door Wil van Eekeren

Eind februari begin maart opent schoonheidssalon Ziba in het pand Asingastraat 9, waar motorzaak Brons Motoren altijd zat. De salon zal worden gerund door Marjam Vatandoust, een ambitieuze vrouw van begin zestig, die al meer dan veertig jaar ‘in het vak’ zit.

Marjam: “Rond mijn twintigste begon ik na mijn opleiding mijn eigen zaak als schoonheidsspecialiste in Iran. Zestien jaar later ben ik naar Nederland gekomen. Mijn man was al naar Nederland gevlucht, en wij wilden graag weer als gezin samen zijn.” 

Jasmijn

Geen makkelijke opgave voor een moeder met twee kleine kinderen, die nu een vreemd land en een vreemde taal moest leren kennen. Bovendien strandde haar huwelijk, zodat het voor haar nóg belangrijker werd om zichzelf te kunnen redden.

Marjam: “Ik ging toen vrijwilligerswerk doen. Ik werd baliemedewerkster bij Vrouwencentrum Jasmijn. Zo had ik veel contact met mensen, waardoor ik de Nederlandse taal ook goed leerde. Het beviel mij prima bij Jasmijn en ik ging daar dan ook steeds meer doen, zoals lessen verzorgen in Zumba, Bewegen op Muziek en Pilates. Toch kriebelde het om weer mijn vak van schoonheidsspecialiste uit te oefenen. Bovendien wilde ik gewoon weer mijn eigen geld verdienen. Maar om in Nederland een eigen bedrijf te starten moet je veel regeltjes kennen. Daarom ging ik in 2006 bij Jasmijn een uitgebreide cursus volgen voor het starten van een eigen bedrijf. Ik leerde over de meer bedrijfsmatige kant van het hebben van een bedrijf, zoals de boekhouding en de marketing.”

Bijscholen

Ondertussen begon Marjam een schoonheidssalon aan huis, maar toen merkte ze wel dat klanten veel waarde hechten aan een Nederlandse opleiding tot schoonheidsspecialiste. Daarom begon ze in 2008 die opleiding bij het Alfa College, en omdat ze veel stof natuurlijk al beheerste, kon ze deze in 2010 afronden. 

Zijn er dan verschillen tussen de Iraanse en de Nederlandse uitoefening van dit vak?, zult u zich afvfragen. Jazeker! Het epileren bijvoorbeeld deed Marjam in Iran altijd met draad, maar bij het Alfa College leerde ze het met pincet en wax. Nu beheerst ze dus beide technieken. 

Marjam: “Als schoonheidsspecialiste moet je je sowieso constant bijscholen voor het beheersen van nieuwe technieken. Zo heb ik mij verder gespecialiseerd in wimperextensions en lifting, permanente make-up, waxing, microdermabrasie, fruitzuurbehandeling, collageendraadbehandeling (zonder injectables) en diverse massagetechnieken.” 

Begint het u al te duizelen?

Marjam Vatandoust heeft alle reden om trots te zijn op de certificaten die ze behaald heeft.

Marjam: “Maar het meest trots ben ik op de Award voor ‘Salon van het jaar 2018’, want er waren maar liefst 950 salons die meededen.”

Een droom komt uit

Zoals gezegd heeft Marjam haar schoonheidssalon Ziba dus aan huis, maar toen kwam opeens het pand van motorzaak Kawasaki (Brons Motoren) leeg te staan.

Marjam: “Toen begon ik toch te dromen over uitbreiding. En omdat ik al zo lang bezig ben, heb ik een vaste klantenkring. Ik hoop hen natuurlijk te behouden, maar nieuwe klanten zijn uiteraard ook van harte welkom!” 

De naam Ziba staat voor uiterlijke en innerlijke schoonheid.

Marjam: “Hoewel ik mij richt op het uiterlijk, geloof ik dat een mooi innerlijk ook aan de buitenkant zichtbaar is.”

En daar heeft ze groot gelijk in…

Heel veel succes en geluk gewenst op het nieuwe adres!