Elektrische apparaten inleveren, laten ophalen of repareren

Rondom afval en recycling bestaat bij veel bewoners een hoop onduidelijkheid. 

Hieronder staat een kort overzicht. Voor meer informatie en de Afvalwijzer, kijk op: https://gemeente.groningen.nl/elektrische-apparaten-inleveren 

Naar winkel brengen
Ben je van plan om een nieuw, vergelijkbaar apparaat te kopen? Dan kunt je je oude apparaat gratis inleveren bij de winkel waar je het nieuwe apparaat koopt. De winkelier is verplicht je oude apparaat in te nemen wanneer je dit bij de aankoop meldt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. Als je een nieuw elektrisch apparaat koopt, betaal je ook een recyclingbijdrage. Deze bijdrage zit bij de prijs inbegrepen.

Laten ophalen
Grotere elektrische apparaten (witgoed en bruingoed) zoals een wasmachine, koelkast of zonnebank kun je laten ophalen door de gemeente. Voor particulieren is het gratis. Bedrijven, verenigingen en andere organisaties kunnen oude apparaten tegen betaling laten halen. Bel 050 367 1000 om een afspraak te maken.

Bij chemokar inleveren
Apparaten die zo klein zijn dat ze in een normale boodschappentas passen kun je gratis inleveren bij de chemokar. Kijk op de Afvalwijzer wanneer de chemokar bij je in de buurt staat.

Inzameling GoudGoed
In De Hoogte en Korrewegwijk (incl. Indische Buurt) zamelt GoudGoed elektrische apparaten in, tegelijk met textiel. Het gaat om kleinere apparaten zoals een radio, koffiezetapparaat, printer, krultang enz. Zeg maar alles met een stekker dat door één persoon te dragen is. Kijk voor de ophaaldagen in je straat op de Afvalwijzer (bij Kleding, textiel en schoenen). Doe de apparaten in een plastic zak en zet deze op een ophaaldag aan de weg. GoudGoed komt langs vanaf 08.30 uur.

Inleveren bij kringloop
Werkt een apparaat dat je kwijt wilt nog goed? Dan kun je het ook naar een kringloopwinkel brengen of laten ophalen door een kringloopbedrijf. Of breng het naar het afvalbrengstation aan Duinkerkenstraat 99 in Groningen. Lever het dan in bij de kringloopcontainer die daar staat (geen witgoed). Zo help je mee om armoede te bestrijden.

Tip: 

Kijk ook eens wat het GroenHuis in de Madoerastraat voor je kan betekenen: bijvoorbeeld reparatie, kringloop en de wijkbakfiets die je kunt lenen.