Egels krijgen eigen huis van De Huismeesters

Door Debbie Donker

Tussen de Sumatralaan en de Atjehstraat liggen de achtertuinen van de benedenwoningen, gescheiden door een gang met schuurtjes voor alle bewoners. Die tuinen zijn flink van formaat en er groeien ook prachtige grote volwassen bomen. Wanneer je aan de drukke Sumatralaan staat, verwacht je niet dat er zoveel rust en groen met fluitende vogeltjes aan de achterkant van de huizen verscholen zit.
Vorig jaar hebben de Huismeesters bij alle tuinen nieuwe schuttingen geplaatst en helaas moest daar ook een gedeelte van de groene oase voor wijken.
Een van deze tuinen aan de Sumatralaan is mijn achtertuin en omdat ik mij zorgen maakte om de gevolgen van de schuttingbouw voor de egels, nam ik contact op met de Huismeesters. Ik had namelijk de vraag of zij misschien ter compensatie een aantal egelhuizen zouden willen plaatsen?
De Huismeesters stonden gelukkig heel positief tegenover dit plan. ‘We zijn immers een sociale woningbouw vereniging, dus ook voor de egeltjes zorgen we voor onderdak’. Zo gezegd zo gedaan. Wijkbedrijf Het GroenHuis kreeg de opdracht en maakte een prachtig ontwerp. Het riante egelhuis is voorzien van ventilatie, heeft een gang tot binnenin en een afscheiding waarachter een fijn nest te maken is.
Al met al heeft het van verzoek naar realisatie wel eventjes geduurd, maar uiteindelijk zijn deze herfst maar liefst 5 egelhuizen door de Huismeesters geplaatst en verdeeld over de tuinen!

Over de egel:
Egels zijn beschermde dieren en misschien heb je er zelf wel eens eentje zien scharrelen of gehoord: ze zijn verrassend luidruchtig!
Handige helpers zijn egeltjes ook, ze eten erg graag slakken en andere beestjes op die we liever niet teveel zien in de tuin. Je ze ook flink horen smakken, wanneer ze zo’n smakelijk hapje te pakken hebben.
Veel natuurlijke vijanden heeft de egel in de stad niet, de auto is het gevaarlijkste want helaas worden veel egels aangereden. En dan is er nog de het gif wat mensen in de tuin gebruiken, bijvoorbeeld om insecten en slakken te doden, want daardoor sterven ook de egels.
Gebruik dus geen gif maar zorg ervoor dat de egel zich thuis voelt in jouw tuin en hij lekker alle slakken zelf komt opeten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een egelhuisje te plaatsen, niet alle bladeren in je tuin op te ruimen en ervoor te zorgen dat de egels onder de schuttingen door kunnen. Egels lopen heel wat af en je maakt het ze makkelijker door een poortje in de onderste plank te maken of een kuiltje er onderdoor te graven. Doe dit gezellig samen met je buren en zo maken jullie een heuse ‘Egelsnelweg’!

Mocht je nou een egeltje zien, geniet ervan maar laat het wel met rust en zijn eigen gang gaan. Geef een egel vooral geen schoteltje melk want dat is net als voor katten helemaal niet goed voor ze. Water drinkt een egel wel en qua eten houden ze van natvoer voor katten en honden.

Foto’s: Buurvrouw Sheba, onder de appelboom / Debbie en kater Oskar met buurvrouw Amanda

Wil je meer informatie over de verzoring van egels in je tuin? Kijk dan eens op de website van de egelwerkgroep.com en de egelbescherming.nl