Daadkracht met Draadkracht  

Studio Draadkracht is een textielwerkplaats waar iedereen zelfstandig of onder begeleiding aan de slag kan met naaimachines en meer. Hier kun je terecht voor alles wat met textiel te maken heeft. Wat ze doen staat in het teken van creativiteit, duurzaamheid, laagdrempeligheid en sociale betrokkenheid. 

Leidinggeven aan de groep Daadkracht met Draadkracht

De Studio is op zoek naar iemand die kan naaien en leiding kan geven aan een groepje vrouwen dat wil (leren) naaien. Je moet wel wat verstand hebben van naaien en van naaimachines. Silvia Hefting is bestuurslid en gaf tot voor kort ook leiding. Maar nu houdt ze zich bezig met andere dingen bij de Studio. “Ik ben er als er iets bijzonders is en kan de vrijwilligers goed bijstaan. Maar,” merkt Silvia op “sociaal vaardig zijn is voor deze groep even belangrijk als naaien. Contact en gezelligheid staan voorop. En creativiteit is heel welkom, want je moet steeds nieuwe leuke eenvoudige dingen bedenken om te naaien.”

Van tasjes tot knuffels

De spullen die gemaakt worden verkopen ze in de studio en op markten, zoals tasjes, vlaggenlijnen, versiersels, knuffels, etuis, kussenhoezen, kruikenzakken, etc. De opbrengsten worden in nieuw materiaal gestoken of gaan naar de stichting. “Maar we krijgen heel veel spullen van mensen, die komen soms met hele bakken knopen of tassen vol lappen aanzetten,“ vertelt Silvia enthousiast. De studio is wat dat betreft al aardig bekend. 

Veel vrijwilligers worden door de gemeente doorverwezen, doorgaans vrouwen, maar soms ook mannen. Van jong tot oud, met verschillende achtergronden. “De groepen waar we begeleiding voor zoeken zijn vrijgesteld van arbeidsverplichting, maar willen heel graag aan de slag, zich nuttig maken en wat leren,” legt Silvia uit.

Deze groepen werken op woensdag- en donderdagochtend, van 10.00 tot 12.30 uur. “Maar we beginnen altijd met koffie en thee en gezellig kletsen. En natuurlijk mogen ze ook buiten deze tijden om hun eigen dingen naaien, daarvoor hebben we onze professionele naaimachines beschikbaar,” gaat Silvia verder. Als vrijwilliger hoef je daarvoor niet te betalen.

Lessen en workshops

“We doen meer,” vertelt Silvia. “We geven ook lessen en workshops naaien, kleding repareren, patroontekenen en zeefdrukken, maar daar moeten deelnemers wel voor betalen.” 

En het leuke van dit vrijwilligerswerk? “De sfeer is heel gezellig en relaxt, we zitten niemand achter de broek aan. Als je van naaien, breien of haken houdt is het een uitdaging nieuwe technieken van elkaar te leren. En Het is mooi je kennis over te brengen en mensen enthousiast te maken.”

Lijkt het je leuk zo’n groep te begeleiden? De vacature vind je hier https://www.link050.nl/vrijwilligersverhalen/daadkracht-met-draadkracht/ . Maar ook andere vrijwilligers zijn welkom. Studio Draadkracht zoekt nog een schaap met vijf poten voor administratie, PR en communicatie, iemand die de zaterdaggroep wil begeleiden en een begeleider van de kinderactiviteiten. 

Tekst en foto: Annette Doornbosch