Bewoner aan het woord over alle richtingen groen!

Half december is op verzoek van de wijk De Hoogte bij de stoplichten Bedumerweg ‘alle fietsers tegelijk groen’ ingevoerd. Nu een maandje later praten we met Martin Rezelman over hun drijfveren voor deze kruising én voor de wijkvernieuwing.

Interview met Martin Rezelman, actief wijkbewoner uit De Hoogte.

Beste Martin, jij bent vanuit De Hoogte één van de gezichten van de wijkvernieuwing. Trots op?
Waar ik het meeste trots op ben is dat je door de samenwerking met bewoners en gemeente samen bouwt aan de wijkvernieuwing. Zodat je als bewoner gehoord en gezien wordt en daardoor samen verantwoordlijk bent voor de wijkvernieuwing. 

Waarin heb jij die samenwerking het afgelopen jaar vooral gemerkt?
We hebben bijvoorbeeld in 2020 met bewoners en de gemeente in een schouw door de wijk gelopen waarbij we samen de mogelijkheden hebben besproken over de verbeterpunten. Daardoor zijn afgelopen jaar in bijna tien straten veranderingen aan gebracht ten goede van de wijk.

Over wat voor maatregelen hebben we het dan?
Bijvoorbeeld het toevoegen van drempels, het plaatsen van extra fietsnietjes, het omdraaien en weghalen van (onlogisch) éénrichtingsverkeer, veiligere inrichtingen en “Alle richtingen Groen”.

Dat klinkt leuk om aan te mogen meewerken!
Nou ja, soms is het ook wel spannend en niet alles kan natuurlijk. En je groeit ook in zo’n traject. Als bewoner krijg je meer inzicht en begrip in wat wel en niet kan bij een gemeente. En tegelijk hoort de gemeente rechtstreeks van de wijk waar behoefte aan is. We weten elkaar steeds beter te vinden!

Waar ben je nu eigenlijk het meeste trots op?
Door samen te werken met elkaar een bijdrage te kunnen leveren aan de wijk vernieuwing. Met als een mooi resultaat de verandering bij de stoplichten Bedumerweg waardoor fietsers en voetgangers zich nu veiliger over het kruispunt kunnen bewegen. Dit is mogelijk gemaakt vanuit de wijkvernieuwing.  

Op wat voor manier is het nu dan beter geworden? De kruising is toch nog hetzelfde?
Dat klopt. Uiterlijk is er niet heel veel verandert. Er is zijn extra opstelvakken en fietslichten voor fietsers op de parallelwegen geplaatst. En alle fietsers krijgen nu tegelijk groen. Je hoeft als fietser nu niet meer op afslaande auto’s te letten en je hebt meer tijd om over te steken. Voetgangers ook trouwens!

Wat zou je binnen de wijkvernieuwing nog graag in de toekomst willen?
Een goede visie voor de Bedumerweg! Als wijk vinden we wat van deze weg en van de kruising. Het mag allemaal wel een tandje minder zodat het hier weer prettiger wonen wordt. En natuurlijk willen we ook nog heel veel goede maatregelen in heel veel andere straten. Op naar mooie resultaten in 2021!

Meer informatie over ‘alle fietsers tegelijk groen’? Klik dan hier om te lezen hoe het werkt!