Bespaar energie en dus geld!

Zoals we inmiddels allemaal wel weten zijn de energieprijzen enorm gestegen. Het belang om energie, en dus geld, te besparen is groter dan ooit. Hieronder vind je een aantal energiebesparende tips die je direct thuis kunt toepassen en je honderden euro’s op jaarbasis kunnen schelen.

Daarnaast een aantal handige tips en websites waar je terecht kunt voor meer informatie over energie, energiebesparing, financiële tegemoetkomingen en subsidies.

5 tips om energie en geld te besparen

Met deze 5 tips kun je tot wel honderden euro’s  per jaar besparen! Het is gratis, je hoeft alleen een paar dingen anders te doen: 

 1. Houd deuren dicht en verwarm alleen ruimtes waar je bent.  Dat scheelt je 240 euro per jaar.
  Let er wel op dat het niet vochtig wordt. Ventileer goed en zet dan de verwarming een klein beetje aan. 
 2. Doe je gordijnen ’s avonds dicht. (Laat de gordijnen daarbij niet voor de verwarming hangen.) Dat scheelt je 90 euro per jaar.
  Tip: zet ook geen meubels voor de verwarming. 
 3. Ben je niet thuis? Zet je thermostaat op 15 graden. Dat scheelt je 340 euro per jaar.
  Verwarm je je huis met vloerverwarming, dan is het juist niet slim, de verwarming naar beneden te draaien. 
 4. Ben je thuis en heb je een cv-ketel? Zet de thermostaat 1 graad lager. Dat scheelt je 90 euro per jaar. Verwarm je je huis met vloerverwarming?Dan is het juist niet slim de verwarming naar beneden te draaien. 
 5. Trek de stekker uit het stopcontact als je hem niet gebruikt. Dat scheelt je 90 euro per jaar. Energieslurpende apparaten zijn een waterbed (170 euro per jaar), tropisch aquarium (220 euro per jaar), vijverpomp (400 euro per jaar). Deze apparaten wegdoen scheelt je nóg meer geld!

Wil jij nog meer tips om energie en geld te besparen?
Neem dan een kijkje op de websites van:
Duurzaam Groningen | Grunneger Power | Geldfit | Milieu centraal | Consumentenbond | Het kan wel | Gaslicht.com

Energieadvies!!

 • Energiecoach

Boek nu een GRATIS adviesgesprek met de energiecoach!
Heb jij al een afspraak ingepland met de energiecoach? De energiecoach helpt je honderden euro’s per jaar te besparen door te adviseren over gedrag én kleine maatregelen. Of je nu huurt of koopt. Met gratis en gemakkelijke oplossingen die je zelfs kunt toepassen als je geen idee hebt waar je moet beginnen. En het mooie, de coach kost je niks. Boek ‘m hier!

 • Klusbus

Hulp nodig bij het plaatsen van kleine maatregelen|? De energieklusbus!
De eneenergieklussers rijden voor met hun bus en maken je woning kierdicht. Deze klussendienst ondersteunt direct en is voor elk huishouden (huurders en woningeigenaren). De energieklussers zijn er met name voor huurders van wie de woning (nog) slecht geïsoleerd is. De aanvraag voor de klusbus gaat via de energiecoach. Eerst komt de energiecoach langs en deze overlegt samen met de bewoner wat er moet gebeuren. Heb je hulp nodig? Dan kan de energieklusbus worden ingeschakeld.

 • Energieadviseur

Energieadviseur voor woningeigenaren met een laag inkomen
De energiecoach is degene die een energieadviseur langs laat gaan bij bewoners met een koopwoning en een laag inkomen. De energieadviseurs hebben verstand van de grote maatregelen: het isoleren van de woning met muur-, dak- of vloerisolatie, HR++ glas, en een ander verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet en zonnepanelen. Ook over de financiering van deze maatregelen kunnen zij je adviseren. Als een hypotheek ophogen of sociaal krediet op het nationaal warmtefonds geen opties zijn, zijn er de verduurzamingsleningen van de gemeente. Een afspraak met een energieadviseur volgt eventueel na een afspraak met een energiecoach.

 • Toeslagen en geldzaken

Eenmalige energietoeslag
Er is een eenmalige energietoeslag van het Rijk van €1.300 voor huishoudens met een inkomen van ten hoogste 120% van het sociaal minimum. Deze toeslag is uitbetaald aan mensen die er recht op hebben. Wie de toeslag niet ontvangen heeft en er wel recht op heeft, vindt op de website van de gemeente Groningen meer informatie: gemeente.groningen.nl/energietoeslag-voor-energieprijzen. Het WIJ-team kan helpen bij het aanvragen: wij.groningen.nl.

Voor 1 juni 2022 hebben de meeste huishoudens een toeslag van €800 ontvangen via de gemeente Groningen. Dit zijn huishoudens die de gemeente kent. Deze huishoudens ontvangen in oktober automatisch de €500. Opgeteld €1.300. Vanaf 1 juni kunnen huishoudens die niet bij de gemeente bekend zijn en die dus geen energietoeslag hebben ontvangen een aanvraag indienen.

Bijzondere bijstand
Kom je niet voor de energietoeslag in aanmerking of is de energietoeslag niet voldoende, dan kun je misschien in aanmerking komen voor individueel bijzondere bijstand. Je kunt het aanvragen via de website van de gemeente. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de medewerkers van WIJ-Korrewegwijk.

Hulppakket Kindpas
Inwoners met een Stadjerspas ontvangen in december een tegoedbon van 50 euro voor hun kinderen. Dit heet de Kindpas. Voor ieder kind tot 18 jaar ontvangt het gezin één pas. Dit is één van de regelingen vanuit het hulppakket.

Heb je een Stadjerspas? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt de kindpas of passen automatisch. Je kunt de kindpas gebruiken om speelgoed of kleding voor uw kind(eren) te kopen in de extra dure decembermaand.  Geen stadjerspas? Lees hieronder of je in aanmerking komt en hoe je de stadjerspas aanvraagt.

Stadjerspas
Moet je rondkomen van een bedrag onder de 120% van de bijstandsnorm? En heb je nog geen Stadjerspas? Dan kunt u de Stadjerspas aanvragen via de website van de Stadjerspas.Doe je de aanvraag vóór 14 november? Dan ontvangt u ook de kindpas(sen) voor het kopen van speelgoed of kleding voor uw kind of kinderen.

Groningen geeft warmte
Het project Groningen Geeft Warmte steunt mensen die financieel in de knel komen door de gestegen energieprijzen. Via dit project kun je gratis besparende producten krijgen zoals tochtstrippen en spaarlampen. Deze worden direct in je huis bevestigd en ingedraaid. Stichting Present levert daarvoor handige vrijwilligers. Contactgegevens alangeler@home.nl.

Regeling studenten
Onder bepaalde voorwaarden kun je als student in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning voor de gestegen energieprijzen. Meer informatie: rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/financieleondersteuning-energieprijzen-studenten.

Koopwoningen: energiebesparende maatregelen / woning verduurzamen
Mensen met een eigen woning met een laag energielabel kunnen financiële steun krijgen. Mede door subsidies van de Rijksoverheid zijn daardoor maatregelen mogelijk zoals van isolatie van dak, gevel, glas en vloerisolatie. Meer informatie: www.duurzaamgroningen.nl/huis.

BuurtBespaarBudget
Buurthuizen, buurtverenigingen en bewonersorganisaties kunnen een aanvraag indienen bij het BuurtBespaarBudget. Dit budget maakt het mogelijk om een project op te zetten om buurtbewoners en/of het buurthuis te helpen de energierekening te verlagen. Met als belangrijkste doel om juist mensen te bereiken die daar nu het meeste baat bij kunnen hebben. De bijdrage van het BuurtBespaarBudget is minimaal €500 euro en maximaal €5.000. Meer informatie: www.lsabewoners.nl/buurtbespaarbudget.

 • Hulp nodig?!

Stichting Nieuw Nabuurschap
Armoedepreventie met ervaringsdeskundige: www.nieuwnabuurschap.nl.

Groningse Kredietbank – Inloopspreekuur
Het inloopspreekuur is voor hulp en ondersteuning bij financiële vragen, schulden (voorkomen) of andere dringende geldproblemen. Het inloopspreekuur is op maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur en op woensdag van 9:00 tot 16:00 uur. In verband met de drukte adviseren wij je om zo vroeg mogelijk te komen: gemeente.groningen.nl/inloopspreekuur-groningse-kredietbank
Lukt het niet om naar het inloopspreekuur te komen? Neem dan telefonisch contact op via telefoonnummer 14 050 of maak gebruik van het contactformulier op de website om een afspraak te maken. We bepalen dan samen met jou of we een eerste gesprek met je op het Harm Buiterplein voeren of dat we telefonisch je aanmelding voor schuldhulpverlening met je bespreken.

WIJ Korrewegwijk
WIJ Korrewegwijk adviseert en ondersteunt mensen in de wijk bij het zelf grip krijgen en houden op hun leven. Als het kan met hulp van familie en vrienden en zo dichtbij mogelijk. We verzorgen de indicaties voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet. Onze medewerkers ondersteunen je bij het regievoeren over de zorg en ondersteuning die je krijgt. Contact:  wij.groningen.nl.