Ontmoetingen voor en door jeugd

Vanuit de tiener vrijwilligers van de sportweek van Het Pand is het idee ontstaan om meer leeftijdsgenoten te ontmoeten. Hierbij ons voorstel:

Hoe leuk is het om ook iets te hebben in de wijk wat voor en door tieners word geregeld. Dit is een plan wat we met een groepje jongeren hebben bedacht. We missen allemaal de sociale contacten met andere jongeren. Iedereen is vaak bezig met zijn telefoon en heeft bijna geen oog voor elkaar. Wij zouden graag een keer in de zoveel tijd bij elkaar kunnen komen om iets te organiseren in de wijk voor tieners waar ze niet persé alleen maar hun telefoon nodig hebben om contacten te maken. Een aantal van de dingen die we voorbij hebben laten komen die we mogelijk willen gaan organiseren zijn dingen die we vaker zouden kunnen doen:
• Spelletjesavond
• Filmavond
• Pubquiz
• Karaokeavond

Ook lijkt het ons leuk om een keer in Het Pand te kamperen. Dan kunnen we meerdere dingen doen die we hierboven al hebben benoemd! Om de sfeer en de setting te verbeteren zouden we graag een bankstel en een viertal barkrukken willen aanschaffen.

Waarom is het een goed idee?
Door als hulptroepen de jongeren te begeleiden en hen zelf de activiteiten te laten organiseren, willen we hun vaardigheden laten groeien in het opzetten van activiteiten en dragen van verantwoordelijkheid. We zeggen vaak: "De jeugd heeft de toekomst". We willen ze helpen hun eigen dromen te verwezenlijken. Zo willen we bijdragen aan gezelligheid en leefbaarheid voor de jeugd in de Korrewegwijk.
Heb je al buurtbewoners gevonden die achter je idee staan of met je mee doen? Zo ja, hoeveel?
Ja, dit plan hebben we gemaakt met verschillende hulptroepen uit de wijk.
Wat wil je met je idee bereiken?
We weten dat door de corona-crisis de eenzaamheid onder de jeugd (12 – 25 jaar) enorm is toegenomen. Ze vinden het moeilijker zich sociaal te uiten, voelen zich minder veilig, zijn minder gelukkig en voelen zich eenzaam. Door elkaar te leren kennen en leuke dingen te doen door hen zelf georganiseerd, hopen we hen uit hun sociale isolement te halen.
Draagt je idee bij aan (meerdere antwoorden mogelijk):
Heb je hulp nodig? Zo ja, wie of welke organisaties kunnen ondersteunen?
Jazeker. Naast de hulptroepen die ons ondersteunen zijn vrienden van ons ook enthousiast over dit plan. In totaal hebben 11 mensen toegezegd te willen helpen met de uitvoering, waarbij de focus ligt op de uitvoering door de aanvragers zelf. Ook een aantal vrienden wil nog aansluiten bij de uitvoering ervan.
Wat doe je zelf in de uitvoering van jouw idee?
Afgelopen zomer hebben een aantal van ons meegeholpen met de sportweek van Het Pand. Vanuit Het Pand zijn er een aantal mensen die ons graag willen helpen om deze plannen uit te voeren. Zo hebben we contact met Jan Waanders om de locatie en faciliteiten te mogen gebruiken. Frans van Aken coacht ons en denkt met ons mee over hoe we de plannen kunnen uitvoeren en organiseren. Anja, Martin en Melloney willen graag ondersteunen waar dat nodig is. We steken in op aanschaf van bepaalde spellen en materialen zodat deze vaker gebruikt kunnen worden bij herhalingen van de activiteiten in de komende jaren. Ook denken we na over het uitlenen van dit soort spellen in het verlengde van de al bestaande lego-bibliotheek van Het Pand. Een bank en stoelen kan ons helpen een gezellige setting te creëren.
Wat zijn de totale kosten?
€ 2800